2021-05-30: Ett övernattspår

jagdterrier 21 024Nu är Max väl har förstått det med att gå ett lagt spår och jag tycker att jag börjar kunna läsa honom, tyckte jag det var dags att även höja svårighetsgraden något: ett övernattspår. Längre liggtid samt risk/chans att vilt har kryssat över spåret under natten. Sen är det självklart lite även för att det börjar bli rätt varmt om dagarna, lägg till att det är väldigt torrt så känns det lite bättre att lägga spåret på kvällen och gå på morgonen. Så torkar inte allt bara bort om spåret hade legat hela dagen i stekhetta.
Gick och la spåret kl. 19:30 i hela 23 grader värme. Tog med grisfoten i spårläggarskon, klampade på och tänkte droppa uppblött torrblod. Tyvärr hade jag tappat bort locket till petflaskan med det perfekta hålet någonstans utan att märka det. Så jag hade bara med locket som satt på flaskan som var tät och kunde inte byta till det med hålet för att kunna droppa. Som tur var hade jag kniven med mig och det gick lite si så där att få till en öppning i den hårda plasten. Dessvärre blev det inget hål utan mer en slits och det gjorde att blodet koagulerade i klumpar rund öppningen och det kom antingen mycket eller inget. Jag fick klämma rejält på flaskan för att ens få ut nåt och då kom det ett redigt skvalp, för att sedan helt tina under de nästa metrarna jag gick. Jag blev rätt så förbannad och irriterad på det hela, men vad hjälpte det? Inget. Till slut fick jag bara ge mig och göra så gott det bara gick och spåret blev mycket kortare än vad jag hade tänkt: 120m med 150ml blod som kom i floder eller inget. Suck.
Det korta spåret innehöll då mossa och berg, lite ungskog och mera berg i dager som en liten extra svårighet. 2 vinklar och en liten sväng uppe vid slutet i skogen. Vi går spåret dagen efter klockan 8:30, termometern visade redan 19 grader! Det skulle bli varmt sen under dagen visade det sig.
Max tar an spåret utan problem, går helt helt underbart perfekt, tar vinklarna utan minsta avvikelse, över den torra graniten, in i skogen och fram till klöven. Jäkla! Jag behövde inte säga ett enda ord. Han bara gick som på räls, fattar att jag var nöjd eller?!?
Ho-Rüd-Ho och Suchenglück

 ***********************