2021-07: Sommarläger Nosework

jagdterrier 21 026Så himla skoj! Jag hade under försommaren redan börjat träna Max lite i noseworks. En sportgren som går ut på att hundarna ska leta upp speciella dofter som de är upplärda i. Som nybörjare är det då eukalyptusolja som man droppar på en liten tops och gömmer nånstans. I kartonger, under/ i möbler, utomhus, vid fordon, ja inga gränser där för vart. Och hunden hittar just den doften han ska och de fattar det. Tänkte att det kunde vara en berikning i hjärnträning för Max. För att kan man köra in honom på eukalyptus, så kan man väl göra samma med special viltdoft sen om jag känner för det?! I alla fall och hur jag än kommer använda det, så är det roligt och Max är faktiskt rätt så bra! Det är så ”ojaktligt” träning och bara är ut på hans näsa så det blir ingen konflikt med hans jaktträning heller tycker jag. Hade laddat ner en onlinekurs först, sen gått några timmar hos en tränare som skulle visa sig vara tränare på lägret med. Så praktiskt. Från att Max doppade nosen på rätt behållare med eukaliptys i, tills att han kunde markera doften i ett gömställe någonstans i rummet tog bara några veckor. Han kom själv på att markera doften med att lägga sig framför föremålet som behållaren med doften finns, ett trevligt sätt tycker jag.
I början på juli styrde vi bilen med husvagn till Öland på Eriksöre camping, där lägret var. Många hundar och många grupper i olika nivåer blev det, mycket skoj och prat om kvällarna. Vi hade rätt roligt fast det var på gränsen att vara för varmt. Lägret avslutades med en tävling i nosework, fast vi deltog inte så klart, där är nivån allt lite högre upp.
Ska fortsätta med träningen, det är roligt att se Max jobba och han tycker verkligen om att få använda nosen. En bild på oss i stekhetta sommarvärmen på stora Alvaret, Öland,.
Ho-Rüd-Ho

 *********************************